Gå til produktoplysninger
1 af 3

SKU:EA1-A612

Enkel hjernemodel med de vigtigste områder i pædagogiske farver. Kan adskilles i 2 dele

Enkel hjernemodel med de vigtigste områder i pædagogiske farver. Kan adskilles i 2 dele

Normalpris 975,00 DKK
Normalpris Udsalgspris 975,00 DKK
Udsalg Kontakt os for bestilling
Inkl. moms Levering beregnes ved betaling.

8 på lager

Søger du en enkel hjernemodel, som viser hjernens vigtigste områder i pædagogiske farver, er denne model ideel. Den er et billigt alternativ til vores hjernemodeller med pædagogiske farver i højere prisklasser.


Modellen er støbt i meget hård og robust plast. Modsat mange af vores andre hjernemodeller som er støbt i hult og fleksibelt plast, kan denne models materiale hverken sammenklemmes eller bevæges en smule. Nogle vil mene, at det gør den mindre behagelig at røre ved og arbejde med, når den skal adskilles og studeres. Andre vil mene, at det ikke har nogen betydning.


Modellen er delt på midten, og de 2 dele holdes ikke sammen via metalpinde eller magneter. Modellens størrelse svarer til hjernen hos en voksen person. Nedenfor kan du læse mere om de anatomiske detaljer som fx de farvede områder og det limbiske system. Modellen leveres på en stander i hvid plastik (området på standeren, hvor hjernemodellen ligger, er formet som den indre kraniebund, hvilket kan anes på et af billederne til venstre).


Vigtige anatomiske strukturer og farvet områder er nummereret på modellen. Ved købet medfølger der en oversigt med navngivning jf. de nævnte nummereringer. Navngivningen er kun udarbejdet på engelsk.

NB: Nummereringerne og navngivningen er vejledende. Vær derfor kritisk i brugen, da tal ved en anatomisk struktur eksempelvis kan være placeret på grænsen til en anden struktur.

Anatomisk set

Anatomisk set viser modellen den menneskelige hjerne, som overordnet set kan inddeles i storhjernen (cerebrum), lillehjernen (cerebellum) og hjernestammen (truncus encephali).



Disse 3 strukturer er tydelig adskilt via forskellige farver, men forskellen på grå og hvid substans kan ikke ses på denne model (ses dog i lillehjernen).



I storhjernen (telencephalon og diencephalon) ses først og fremmest hjernelapperne samt thalamus og hypothalamus (og hypofysen)


I lillehjernen ses vermis cerebelli og lillehjernehemisfærerne (hemisperium cerebelli)


I hjernestammen ses dens 3 dele (midthjernen, hjernebroen og den forlængede marv) samt kranienervernes apparente udspring ved hjælp af romertal (også kaldet hjernenerverne)


Der ses også andre strukturer som fx hjernebjælken, fornix, lidt af ventrikelsystemet og de 2 første kranienerver (lugte- og synsnerven), som ikke udspringer fra hjernestammen


Farvede områder



Storhjernen, lillehjernen og hjernestammen ses i forskellige farver. Derudover ses vigtige områder i storhjernen med forskellige farver. Det er eksempelvis de forskellige hjernelapper, det primære motoriske område i frontallappen, området for den primære sensoriske funktion i parietallappen og området for den primære synsopfattelse i occipitallappen.





Det limbiske system



Rigtig mange af vores kunder spørger til det limbiske system i forbindelse med køb af hjernemodeller. Derfor denne beskrivelse.



Det limbiske system omfatter forskellige anatomiske strukturer i centralnervesystemet (CNS), og er først og fremmest ansvarlig for emotionelle funktioner som angst, aggressivitet, stemningsleje, hukommelse og social tilpasningsevne. Klinisk set relateres det derfor ofte til psykiatriske lidelser.



Det limbiske system omfatter bl.a. amygdala, hippocampus, gyrus parahippocampalis, hypothalamus, fornix, corpus mammillare, den præfrontale hjernebark og hjernestammens monoaminerge systemer. Listen er en del længere - især fordi talrige fiberforbindelser sammenknytter de limbiske strukturer. Mange kunder spørger især til amygdala og hippocampus (derfor er de nævnt først i dette afsnit).



NB: I denne hjernemodel kan hverken amygdala eller hippocampus ses, men nogle af de andre limbiske strukturer ses (fx fornix).



Amygdala er involveret i angst og emotionel farvning af sanseintryk. Den ligger som en mandelformet kerne FORAN hippocampus i temporallappens forreste pol (amygdala og hippocampus er derfor adskilt).



Hippocampus er involveret i hukommelse. Den ligger som en uregelmæssig snoet struktur i den mediale del af temporallappen.

Skal en af disse 2 strukturer kunne ses tydeligt på en hjernemodel, skal hjernevævet vises i et såkaldt frontalt/coronalt snit igennem temporallappen. Frontal snittet svarer groft sagt til snit-retningen "fra øre til øre".



I og med amygdala ligger FORAN hippocampus (groft sagt længere fremme "mod panden"), kan begge disse strukturer kun ses på en hjernemodel, såfremt modellen omfatter mindst 2 frontale snit gennem temporallappen - eller hvis hjernemodellen er delvis gennemsigtig.



Vi har endnu ikke set en hjernemodel, som visser 2 snit gennem temporallappen, så både amygdala og hippocampus ses. I vores sortiment har vi derimod en delvis gennemsig hjernemodel i den højeste prisklasse, som viser begge strukturer.



Alle hjernemodeller i vores sortiment kan adskilles i forskellige dele. Alle modeller (både med og uden pædagogiske farver) som kan adskilles i 4 eller flere dele, viser hippocampus. På næsten alle disse modeller er hippocampus endvidere nummereret og navngivet på en oversigt, som kan downloades ved produktbeskrivelserne af hjernemodellerne.

Bevægelsesmæssigt

Klinisk set

Klinisk set er modellen ideel til forståelse af gener (symptomer) og skader, som skyldes læsioner i de farvede områder af storhjernen på modellen. Det kan eksempelvis dreje sig om forstyrrelser i bevægelser, følesans, sprog og synet.



Modellen kan også anvendes til forståelse af andre læsioner eller lidelser i de områder af hjernen, som ses på modellen.

Se komplette oplysninger

En tryg handel

Igennem 19 år har jeg stået i spidsen for eAnatomi og solgt anatomiske modeller og plakater til 'næsten alle', som har med anatomi at gøre i Danmark og udland. Når du handler hos eAnatomi handler du hos mig og jeg garanterer personligt en tryg handel.

Christian Birksø
Indehaver og stifter af eAnatomi

Læs mere om eAnatomi